keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Lihashuoltoa

Eilen oli jännä päivä - ponejen hieronta.
Vilke pääsi elämänsä ensimmäistä kertaa hierontaan, ja oli jo aikakin!

Anteeksi, taas vanhoja kuvia,..
Ensin Vilke sai bemer-maton selkäänsä, se vilkastutti pintaverenkiertoa, ja teki jotain muutakin. Se oli 20min ponin selässä, kunnes otettiin pois, ja ruvettiin käsittelemään lihaksistoa.
Poni vähän ihmetteli, miksi joku tuntematon tuli yhtäkkiä painelemaan ja muutenkin hiplaamaan ihoa. Vilkkeen kaula oli tosi hyvässä kunnossa, siitä poni sai kehuja! Keskiselässä, erityisesti oikealla puolella, oli jumi, joka oli kipeyttänyt selkää myös muualta. Selkä kuitenkin aukesi suht hyvin, onneksi. Molemmat vasemman puoleiset kavionivelet naksahtivat, joka siis kertoi siitä, että vasen puoli oli ollut suuremmalla rasituksella (johtui varmaan siitä, kun selkäjumi oli erityisesti oikealla puolella, joten poni käytti vastakkaista puolta luonnollisesti hiukan enemmän). Jalat oli muuten ok!
Hieroja katsoi myös runkosatulan sopivuuden osaamisensa mukaan. Tulimme siihen tulokseen, että satula heilui sivuille, mutta muuten oli ok. Eteen pitää siis laittaa kapea "fyllingi", jonka tarkoitus on pysäyttää heiluminen.
Ihan lopuksi Vilke sai vielä akupunktioneulat selkäänsä. Niiden laitto oli ponille ihan ok, mutta pois niitä ei olisi saanut ottaa... No, saatiin neulat pois, ja ohjeeksi laittaa arnikaa selkään iltaisin, kun tuntuu siltä. 
Yhteenvetona siis: hyvä kaula, keskiselässä, erityisesti oikealla jumi, joka saatiin suht hyvin auki. Muukin selkä ottanut vähän kipeyttä siitä. Vasen puoli rasittunut enemmän, jonka takia sen puolen kavionivelet naksahtivat. Ei tarvitse heti uutta hoitoa, koska Vilke oli kuitenkin suht hyvässä kunnossa, eikä selkäkään ollut kuitenkaan loppupeleissä järin paha. 


Seuraavana oli Röllin vuoro. Rölli on saanut käsittelyä jo monesti ennenkin, joten Röllille homma olikin jo ihan tuttua.
Röllin kohdalla ensin "kartoitettiin tilanne", eli katsottiin selkä, kaula ja niska läpi. Röllin lavat oli jumissa, jonka takia niska oli myös kipeytynyt (selkälihaksethan alkavat jo niskasta, joten se vaikuttaa helposti ihan sinne asti). Poikakin sai bemer-maton selkäänsä, ja oli 20min se selässään. Sitten aloitettiin niskan aukaisu. Ei mennyt kauhean pitkään, kun kuului kunnon naksaus, ja niskan kipukohta laukesi. Röllihän oli heitellyt päätänsä joitakin kertoja laukannostoissa ja laukan aikana, mutta ei mitenkään hälyttävästi. Luultavasti se siis johtui tuosta. 


Hieroja sai lavat auki, ja naksautti lonkat?. Jalat oli hyvässä kunnossa.
Katsottiin myös Röllin satula, ja tultiin siihen tulokseen, että toppaukset olivat kuluneet epätasaisesti. Oikean puolen toppaukset olivat lässähtäneet, eikä ihme, että poni oli jumissa. Onneksi Rölli ei ollut ehtinyt mennä ihan kauhean kipeäksi, koska jos olisi, niin kaikki menisi paljon vaikeammaksi, ja ponin suhtautuminen ratsastukseen olisi voinut kärsiä enemmänkin. Ainoat "oireet" olivat siis pään heittely ylöspäin ja huono taipuminen oikeaan kierrokseen. Lopuksi Röllikin sai akupunktioneulat.
Röllin satulaahan ei voi topata uudestaan, joten tilanne on se, ettei ponilla oli nyt penkkiä ollenkaan... Röllillä on isot ja leveät lavat, sekä pyöreä ja lyhyt selkä. Ei siis mikään helppo nakki löytää sopivaa satulaa. Onneksi lampaankarvasatula on rungoton, eli sitä voi käyttää Röllilläkin. Sillä ei saa kuitenkaan keventää pitkiä aikoja, koska rungottomuuden takia keventämisestä aiheutuva paine ohjautuu liian pienelle alalle, ja kipeyttää selän.


Yhteenvetona siis molempien käsittelyistä: oli fiksua tehdä, mutta onneksi kumpikaan ei ollut missään ihan katastrofaalisessa tilanteessa kroppansa suhteen. Toivotaan nyt vaan, että Röllille löytyy hyvä satula, ja Vilke hyötyi käsittelystä.

Ja lopuksi vielä, millaisia postauksia haluaisitte?

2 kommenttia: